Grondwerk Stal de Esch

 
Grondwerk is het begeleiden van het paard vanaf de grond. Dit kan dus in de breedste zin van het woord worden opgevat als al het werk waarbij de begeleider op de grond staat. Hierbij letten we op houding, positie en beweging van de begeleider en interactie met het paard. De houding, de positie en beweging van het lichaam noemen we ook wel lichaamstaal. Grondwerk is niet slechts een training in een daarvoor omheinde ruimte, maar een training in de manier van omgaan met paarden die altijd centraal zal staan.
Ongeacht het niveau van de begeleider kan men deelnemen aan de lessen. We werken niet volgens één specifieke methode, maar werken vanuit het oogpunt van de wetenschappelijke leerprincipes en natuurlijke gedragspatronen bij het paard. Net zoals dat bij mensen ieder een eigen individu is, geldt dit ook voor bij paarden. Hierdoor is de training voor iedereen en voor ieder paard uniek.

Paarden reageren vanuit hun instinct en vanuit eerdere ervaringen, zowel positief als negatief. Hierdoor kunnen wij paarden leren ons te begrijpen. We maken het communiceren met paarden makkelijker door ons aan te passen aan de bij het paard passende interactie. Het is dus aan de begeleider om bewust te worden van de interactie tot in de kleine details.

We starten in een voor het paard vertrouwde ruimte met het werken aan de lijn, waarbij we werken aan de volgende basis-aspecten:
 
-    Stilstaan
- Meelopen
- Afstand t.o.v. het paard
- Aandacht van het paard
- Halthouden
- Spanning
- (In)Directe druk
- Wijken voor druk
- Achterwaarts
 
Daarnaast werken we ook met het paard in vrijheid, waarbij we werken in een kleinere ruimte met het paard los. Hierdoor hebben we geen direct contact met het paard en zal de gehele interactie met het paard uitgaan van de lichaamstaal van de begeleider.
We leggen de nadruk op de positie t.o.v. het paard en de intensiteit van de bewegingen.
Om de afwisseling in de training te bevorderen en duidelijke doelen te stellen werken we met hindernismateriaal op de grond.
   
SAP Stal de Esch
Esweg 29
7688 RA Daarle (OV)
Tel.: 0546-698444
info@stal-de-esch.nl